Zrobiło się chłodniej i ostatnio przemieszczając się do pracy poczułem, że powietrze którym oddycham wydaje się być na tyle gęste, że przed zaciągnięciem należałoby je przerzuć z niemniejszą uwagą niż jedząc makaron. Cywilizacja, samochody, fabryki czy wreszcie piece w naszych domach są najlepszymi producentami smogu. Normy w naszym kraju są przekraczane wyjątkowo dotkliwie. Form ochrony przed smogiem jest kilka poczynając od masek antysmogowych kończąc na domowych oczyszczaczach powietrza. Jest jednak jeszcze jedna forma ochrony związki antyoksydacyjne!
Bariera antyoksydacyjna
Prawidłowo funkcjonujący organizm radzi sobie z wolnymi rodnikami pomagają w tym (niektóre białka, enzymy, antyoksydanty, np. glutation, witamina C oraz E. Natomiast czynnikami wpływającymi destrukcyjnie na tą barierę będą reaktywne formy tlenu, promieniowanie UV, pyły, metale ciężkie czyli wszystko czego dostarcza nam powietrze centrów miast. W chwili gdy zanieczyszczeń dostaje się do naszego organizmu więcej niż substancji o działaniu przeciwutleniającym nasza bariera ochronna okazuje się zbyt słaba.
Konsekwencje smogu
Powietrze zanieczyszczone smogiem może się przyczyniać do powstania wielu nieprzyjemnych objawów m.in. bólu w klatce piersiowej, nasilonego kaszlu, zaburzeń rytmu serca czy też bólu głowy. Te objawy mimo iż nieprzyjemne okazują się jedynie wierzchołkiem góry lodowej. Przewlekła ekspozycja na zanieczyszczone powietrze prowadzić może do zapalenia oskrzeli i płuc, może także powodować zmiany nowotworowe. Dzieje się tak z uwagi na fakt iż wywołany smogiem stres oksydacyjny prowadzi do uszkodzenia naszego kodu DNA a co za tym idzie uszkodzenia komórek naszego organizmu.
Pomocne produkty
- Źródła witaminy C
Czerwona papryka, cytryna, pomarańcze, kiwi, pomidory, dzika róża, kapusta, acerola
- Omega-3 i witamina E
Orzechy, migdały, ryby, owoce morza, pestki słonecznika, dyni, oleje roślinne (olej lniany, rzepakowy), awokado
- Witaminy z grupy B
Kasza gryczana, drożdże, orzechy, rośliny strączkowe, ziemniaki, chude mięso, jaja, sery
- Brokuły
Brokuły zasługują na osobną kategorię gdyż nie dość że są bogate w witaminę C zawierają substancję o nazwie sulforafan substancja ta blokuje powstawanie mutacji DNA i ułatwia usuwanie powstałych wcześniej komórek nowotworowych. Badania wykazały także, że suplementacja sulforafanem zmniejszyła odpowiedź alergiczną na cząsteczki gazów spalinowych.
Podsumowanie
Pamiętajcie jedno zdrowe żywienie nawet najlepiej zbilansowane pod kątem przeciwutleniaczy nie uchroni Was przed negatywnymi skutkami smogu. Należy pamiętać, żeby zachować wszelkie środki ostrożności gdyż negatywne skutki smogu mogą ujawnić się po latach. Warto jednak zwrócić uwagę na dodatkową formę ochrony jaką jest dieta. Dbajmy też na co dzień o nasze środowisko i nie przyczyniajmy się do nasilania zjawiska smogu. Trzymajcie się ciepło pomoże Wam w tym przepyszna zupa krem z Dyni.