Przeważnie warzywa kojarzą się nam z dieta kobiet, kolorowa prasa dla kobiet zasypuje nas fit sałatkami. Oczywiście warzywa są niskokaloryczne i jest to ich niewątpliwy atut mają jednak o wiele więcej prozdrowotnych właściwości a jedna z nich dotyczy wyłącznie nie kobiet a panów.
Dlaczego panowie powinni jeść pomidory?
Po pierwsze likopen odpowiedzialny za ich czerwony kolor ma działanie przeciwutleniające. Badania sugerują, że wyższy poziom likopenu we krwi wiąże się z niższą śmiertelnością osób z zespołem metabolicznym. Likopen jako składnik pokarmowy o działaniu przeciwutleniającym zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej, zmniejsza negatywne skutki smogu czy stresu. To wydaje się wystarczającym powodem aby przy dzisiejszym ekstremalnie szybkim i stresującym trybie życia posiłkować się pomidorami. Na tym jednak nie koniec. Likopen działa przeciwnowotworowo.
Pomidory a rak prostaty
Rak prostaty, najczęściej diagnozowany rodzaj nowotworu u mężczyzn. Każdego roku tylko w naszym kraju pojawia się około 15 tysięcy nowych przypadków, a 4 do 5 tysięcy chorych umiera. Liczby te z roku na rok rosną. Okazuje się jednak, że choroba wcześnie wykryta w wielu przypadkach daje się wyleczyć. W badaniu przeprowadzonym na Harvard University zauważono, że mężczyźni, którzy dodawali 10 lub więcej produktów na bazie pomidorów do swojej tygodniowej diety, wykazywali zmniejszone ryzyko raka prostaty aż o 34%. Wszystko za sprawą wcześniej już wspomnianego likopenu. To dlatego często mówię Wam… za niejedzenie pomidorów kasuję podwójnie. Tak to jeden z powodów drugi jest taki, iż większość moich przepisów pomidory zawiera gdyż sam jestem szczególnym fanem pomidorów i diety śródziemnomorskiej.
Jakie pomidory wybierać?
Utarte slogany mówią warzywa należy spożywać surowe. Nie w tym przypadku. Oczywiście pomidory są też w pewnym stopniu źródłem witaminy C która podczas obróbki termicznej zwyczajnie się rozpadnie. Jednak nie o witaminę C nam w pomidorach chodzi, ta możemy uzupełnić na wiele innych sposobów i wcale nie potrzebujemy do tego celu suplementu. Likopen natomiast w przetworach pomidorowych które przeszły obróbkę termiczną wykazuje 2,5 razy większą biodostępność. Nie upieraj się wiec aby jeść świeże pomidory w szczególności teraz zimą kiedy nie mają one zbyt wiele smaku. Spokojnie sięgaj po keczup, pomidory z puszki czy przeciery pomidorowe. Oczywiście na rynku jest wiele produktów kiepskiej jakości i tych które pomidora mają tylko w nazwie. Jest jednak te mnóstwo tych które powinny na co dzień zagościć na naszych stołach.