• ul. Karola Goduli 24, Ruda Śląska
  • pn-czw: 15-20, pt: 9-14

Dietetyczne grillowanie czy to w ogóle możliwe?

Okres lata, wakacji w szczególności przy ograniczonych możliwościach wyjazdów zagranicznych to czas spędzony na działce w przydomowym ogródku. Aż się prosi żeby rozpalić grilla tylko pytanie czy jedzenie z niego jest dietetyczne? Zdrowe? Smaczne? No ostatnie to na pewno!

Grillowanie co się dzieje z produktami

Grillowanie polega na podgrzewaniu produktów do bardzo wysokich temperatur przy użyciu gazu prądu czy też najbardziej tradycyjnie węgla lub brykietu drzewnego. Niestety podczas podgrzewania w ten sposób produktów zawierających duże ilości białka i tłuszczu powstają substancje chemiczne zwane wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (PAH). Tak ta chrupiąca skorupa na grillowanej karkówce to właśnie one. Niestety to nie koniec negatywnych substancji wytwarzanych podczas grillowania innym rodzajem substancji wytwarzanych podczas obróbki mięsa są aminy heterocykliczne, zwane również HCA. Badania na zwierzętach pokazują, że zarówno PAH jak HCA są toksyczne i rakotwórcze. Wydawałoby się biorąc pod uwagę powyższe informacje, że czas na działce musimy spędzić jedząc sałatkę. Otóż niekoniecznie ale musimy pamiętać o pewnych żelaznych zasadach.

Regulamin grillowania

Marynuj mięso- marynowanie mięsa w kwaśnej marynacie pozwala zmniejszyć powstawanie HCA można robić marynaty na bazie wina, octu czu soku z cytryny. Ja za chwile zaproponuje Wam marynatę z musztardy która przecież zawiera ocet.

Skróć czas – ilość szkodliwych substancji która powstanie podczas grillowania zależna jest od czasu ekspozycji mięsa na działanie tempereatury. Jeśli więc grillujesz to upieczone już kawałki mięsa niezwłocznie zdejmuj a nie podtrzymuj ich temperatury przez cały wieczór.

Grilluj więcej warzyw – większość negatywnych dla zdrowia substancji powstaje w wyniku spalenia tłuszczy lub białek. Zakładając, że warzywa zawierają ich znacząco mniej po grillowaniu są po prostu zdrowsze. Na grilla idealnie nadaje się fasolka szparagowa, papryka, cebula, bakłażan czy szparagi.

Nie zapomnij dodać przypraw- rozmaryn ma w składzie substancje które znacznie redukują powstawanie HCA podczas pieczenia.

Wybieraj chudsze kawałki mięsa-  tłuszcz skapujący na mięso powoduje powstawanie dymu ten z kolei zawiera węglowodory aromatyczne (PAH). Po pierwsze trafiają one na mięso a po drugie stojąc przy grillu je wdychamy. Wybierając więc wieprzowinę szukajmy kawałków maksymalnie chudych albo najlepiej zmieńmy mięso na naturalnie chude np. drób. Z powodzeniem grillować możemy tez chude ryby.

Podsumowanie

Pogoda sprzyja nie bójmy się wiec grillowania jedzenie przygotowane na grillu może być smaczne, dietetyczne a negatywne skutki tej formy obróbki możemy sprawnie trzymać w ryzach. Podaję wam przepis na szaszłyki, które lądują na talerzu moich podopiecznych. Całość 360 kcal czyli tyle co solidna garść Lays’ów a ile radości. Po ilu patyczkach Ty się uśmiechniesz.

Przepis:

Szaszłyki z indyka: Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, łyżeczki musztardy, tymianku i rozmarynu przygotować marynatę. Pokrojonego w kostkę indyka, wymieszać w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cukinię i cebulę pokroić w dużą kostkę, pieczarki na pół bądź na mniejsze części ( w zależności od wielkości). Całość nabić na patyczki do szaszłyków. Piec na grillu

ProduktWaga [g]Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglow. og. [g]Błonnik
Szaszłyki z indyka
mięso z piersi indyka, bez skóry15014732.3200
papryka czerwona18050.42.30.911.93.6
pieczarka uprawna, świeża100172.70.42.62
cukinia100171.20.13.21
cebula5016.50.70.23.50.9
czosnek57.60.301.60.2
musztarda1016.50.60.62.20.2
oliwa z oliwek1089.701000
RAZEM605361.740.114.2257.8

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*